Aften: ze komen vaker voor dat we denken. Het is zelfs mogelijk dat u zelf al eens last gehad heeft van dit vervelende kwaaltje zonder dat u dat weet. We leggen u graag uit wat aften zijn en hoe u ervanaf komt.
Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond. Tijdens het eten en drinken kan de pijn verergeren. Ze zijn grijswit van kleur met een rode rand. Zowel jongeren als volwassenen hebben wel eens last van aften in de mond op de volgende plekken:
Een aft is niet besmettelijk en ook niet gevaarlijk voor uw algemene gezondheid.
Het is helaas niet duidelijk hoe aften ontstaan. Vaak denken mensen dat aften ontstaan door een vitaminetekort, maar het is niet bewezen of dat daadwerkelijk de oorzaak is. In onze praktijk zien we vaak dat patiënten met een slechte mondhygiëne, stress of een mindere weerstand vaker last hebben van aften. Ook kunnen aften ontstaan wanneer u te heet gekruid voedsel eet of bijt op uw tong of de binnenkant van de wang. Ook hormonale veranderingen en medicijngebruik verhogen mogelijk de kans op aften.
Meestal is een aft binnen 14 dagen genezen. Wel geldt: hoe groter de aft, hoe langer de genezing duurt. Wanneer u aan de aft krabt of hem openbijt, verergeren de klachten. Dit zorgt ervoor dat het genezingsproces langer duurt of dat u meer last krijg van aften in de mond. Heeft u veel last van pijn? Spoel uw mond met een slok cola. Dit zorgt ervoor dat de pijn vermindert. Tijdens het spoelen kan de aft wel wat gevoelig zijn.
Is de aft niet binnen twee weken verdwenen? Neem dan contact met ons op. Het is dan mogelijk dat er sprake is van een onderliggend probleem. Geef tijdens de periodieke controle aan dat u last heeft van een aft. De tandarts bekijkt dan of de oorzaak bij uw mondgezondheid ligt.
Hoewel de oorzaak van aften moeilijk te achterhalen is, is het altijd goed om een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiënist wanneer u vaker last heeft van aften. De specialisten van Tandartsen Praktijk Amsterdam kijken dan naar uw algehele mondgezondheid en geven u advies om aften te voorkomen.