Wat zijn aften?

Aften: ze komen vaker voor dat we denken. Het is zelfs mogelijk dat u zelf al eens last gehad heeft van dit vervelende kwaaltje zonder dat u dat weet. We leggen u graag uit wat aften zijn en hoe u ervanaf komt.

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond. Tijdens het eten en drinken kan de pijn verergeren. Ze zijn grijswit van kleur met een rode rand. Zowel jongeren als volwassenen hebben wel eens last van aften in de mond op de volgende plekken:

  • Aan de binnenkant van uw wangen
  • Op uw lippen, tandvlees of gehemelte
  • Onder uw tong

Een aft is niet besmettelijk en ook niet gevaarlijk voor uw algemene gezondheid.

Hoe ontstaan aften?

Het is helaas niet duidelijk hoe aften ontstaan. Vaak denken mensen dat aften ontstaan door een vitaminetekort, maar het is niet bewezen of dat daadwerkelijk de oorzaak is. In onze praktijk zien we vaak dat patiënten met een slechte mondhygiëne, stress of een mindere weerstand vaker last hebben van aften. Ook kunnen aften ontstaan wanneer u te heet gekruid voedsel eet of bijt op uw tong of de binnenkant van de wang. Ook hormonale veranderingen en medicijngebruik verhogen mogelijk de kans op aften.

Hoelang duurt het voordat een aft genezen is?

Meestal is een aft binnen 14 dagen genezen. Wel geldt: hoe groter de aft, hoe langer de genezing duurt. Wanneer u aan de aft krabt of hem openbijt, verergeren de klachten. Dit zorgt ervoor dat het genezingsproces langer duurt of dat u meer last krijg van aften in de mond. Heeft u veel last van pijn? Spoel uw mond met een slok cola. Dit zorgt ervoor dat de pijn vermindert. Tijdens het spoelen kan de aft wel wat gevoelig zijn.

Wat kan ik doen om aften te voorkomen?

  • Kijk of u een patroon kunt ontdekken in het ontstaan van de aften. Schrijf op wat u eet of drinkt. Krijgt u een aft? Dan kunt u misschien op deze manier achterhalen wat de oorzaak is.
  • Let op uw manier van poetsen. Te hard poetsen of het gebruik van een oude tandenborstel draagt niet bij aan het voorkomen van aften. Schaf een nieuwe tandenborstel aan als de haren niet meer rechtop staan. Een oude tandenborstel kan wondjes aan de binnenkant van uw mond veroorzaken waaruit aften kunnen ontstaan.
  • Sla de periodieke controle niet over en laat uw mond goed nakijken op gebitsproblemen en scherpe randen aan uw tanden of kiezen.

 

Wanneer moet u een tandarts raadplegen?

Is de aft niet binnen twee weken verdwenen? Neem dan contact met ons op. Het is dan mogelijk dat er sprake is van een onderliggend probleem. Geef tijdens de periodieke controle aan dat u last heeft van een aft. De tandarts bekijkt dan of de oorzaak bij uw mondgezondheid ligt.

Veel last van aften? Maak een afspraak bij de tandarts

Hoewel de oorzaak van aften moeilijk te achterhalen is, is het altijd goed om een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiënist wanneer u vaker last heeft van aften. De specialisten van Tandartsen Praktijk Amsterdam kijken dan naar uw algehele mondgezondheid en geven u advies om aften te voorkomen.

Afspraak maken Inschrijven