Wat is Parodontitis en hoe herkent u het?

26 Januari, 2016 09:46

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. Deze ontsteking gaat verder dan alleen het tandvlees. De ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Daardoor gaat kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren.
Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis. Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

Hoe ontstaat het?

Parodontitis ontstaat door bacteriën en deze bacteriën vormen zich samen tot tandplak. Tandplak is moeilijk te herkennen, doordat het bijna dezelfde kleur heeft als uw tanden. Met een tandenstoker kunt u tandplak verwijderen, waardoor u het kan waarnemen. Uiteindelijk kan tandplak verkalken tot tandsteen, tandsteen zit stevig vast aan de tanden en kiezen.
Wanneer er steeds nieuwe laagjes plak worden gevormd op het tandsteen ontstaat er een tandvleesontsteking. Deze kan zich uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees kan losraken van de kiezen of tanden en in de ruimte hiertussen kan weer tandplak ontstaan. Wanneer dat gebeurt verplaatst de ontsteking zich steeds dieper. Dit kan ertoe leiden dat het kaakbot en de vezels worden afgebroken en dit wordt parodontitis genoemd.

Hoe herkent u het?

Het ontstaan is misschien een ingewikkeld verhaal, maar veel belangrijker is hoe u parodontitis kunt herkennen. Het lastige aan parodontitis is dat het moeilijk te herkennen is. We zullen u enkele kenmerken geven zodat u uw tandarts om advies kunt vragen. Heeft u rood, slap en/of gezwollen tandvlees, dan kan dat duiden op parodontitis. Ook bloedend tandvlees tijdens het poetsen of eten, vieze smaak of een slechte adem zijn vaak kenmerken van parodontitis.

Wat kunt u er tegen doen?

Zorg ervoor dat uw tandvlees gezond is. Bloedt uw tandvlees? Negeer dit niet, maar onderneem actie door de tandplak te verwijderen met een elektrische tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, tandzijde, floss of ragers. Combineer dit met een grondige gebitsreiniging van een mondhygiënist of tandarts. Vraag een tandarts wel altijd om advies.

Maak een afspraak of bel voor advies

Twijfelt u over de conditie van uw tandvlees? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 020 398 31 32 of stel direct een vraag.

Bron: https://www.allesoverhetgebit.nl/

Het gebit belangrijk bij de eerste indruk Een onzichtbare beugel