Tandenpoetstechniek

25 Januari, 2016 17:21

Het is belangrijk om elke dag twee keer twee minuten uw tanden te poetsen. Zo verwijdert u tandplak en voedingsresten op en tussen uw tanden. Het is daarbij belangrijk dat u de juiste poetsbewegingen maakt.

Poetsen met een elektrische tandenborstel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elektrische tandenborstels vaak beter poetsen dan handmatige tandenborstels. Ook verwijdert een elektrische tandenborstel meer tandplak dan een handmatige tandenborstel.

Een elektrische tandenborstel maakt automatisch de juiste poetsbewegingen. U hoeft alleen maar de borstel op een goede manier op de tanden en kiezen te plaatsen. Kies dan ook voor een oscillerende-roterende tandenborstel, deze maakt naast heen en weer bewegingen ook roterende bewegingen. Dit is beter dan een sonische tandenborstel, omdat deze heen en weer en zijwaartse bewegingen maakt.

Techniek

Het enige wat u hoeft te doen is de tandenborstel van tand naar tand te verplaatsen. Doe dit overigens niet te snel. U hoeft ook niet hard te drukken of roterende bewegingen te maken, dit kan er zelfs voor zorgen dat u de glazuurlaag van uw tanden en kiezen dunner maakt. De tandenborstel doet al het werk voor u!

Poetsen met een handmatige tandenborstel

Met een handmatige tandenborstel kunt u uw gebit ook goed reinigen, mits u de juiste techniek gebruikt. Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen en vervang de tandenborstel elke drie maanden. Het poetsen met een handtandenbostel kan vermoeiender zijn dan een elektrische tandenborstel. Het is daarom handiger om een timer bij de hand te houden dat u daadwerkelijk twee minuten poetst.

Techniek

Stap 1: Poets de binnen en buitenkanten van de tanden en kiezen
Houd de tandenborstel in een hoek van 45 graden en ga langs de buiten en binnenkanten van de tanden en kiezen. Doe dit telkens met korte bewegingen. Vergeet ook niet de achterste kiezen.

Stap 2: Poets de binnenkant van de voortanden
De binnenkant van de voortanden zijn iets lastiger, dus houd dan de borstel verticaal en poets met het puntje van de tandenborstel. Maak vervolgens zachte op en neergaande bewegingen.

Stap 3: Poets de kauwoppervlakken
Houd de borstel plat en poets de kauwoppervlakken. Doe dit telkens van achter naar voren.

Stap 4: Poets de tandvleeslijn
Poets voorzichtig de tandvleeslijn en doe dit vooral niet hardhandig.

Stap 5: Poets de tong
De tong is ook erg belangrijk om te poetsen, zeker om onaangename geuren te verwijderen. Maak vegende bewegingen om bacteriën te verwijderen. Alles voor een frisse adem!

Welke techniek past er bij u?

Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies over hoe u uw tanden het beste kunt poetsen. Dit kan per persoon verschillen, sommige moeten juist meer poetsen en anderen minder hard en op een andere manier. Benieuwd wat onze tandarts u aanbeveelt? Maak direct een afspraak en wij geven u graag advies.

Een onzichtbare beugel