Slaapapneu- (OSA) en snurkbeugel

"Dé oplossing tegen snurken en slaapapneu"

Snurken is een onderschat probleem: in Nederland snurkt circa 60% van alle mannen van 40 jaar en ouder en 40% van alle vrouwen van 40 jaar en ouder. Snurken zorgt voor geluidsoverlast waar uw partner en de rest van de familie hinder van ondervinden, maar het kan ook leiden tot slapeloosheid, concentratieproblemen, vermoeidheid en/of hoofdpijn of zelfs tot ergere gezondheidsklachten.

Laat uw snurken en/of slaapapneu behandelen bij Tandartsen Praktijk Amsterdam en krijg weer een gezonde nachtrust met de Resmed Narval snurkbeugel.

Onze tandarts Jurriaan den Drijver is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS) en heeft jarenlange ervaring met het beoordelen en behandelen van snurk- en slaapapneuklachten. Hij luistert goed naar uw wensen en klachten en vertaalt dit na onderzoek naar een duidelijk en helder behandelplan. Bent u benieuwd of u slaapapneu heeft? Doe de snurktest online een intake afspraak.

Doe hier de slaapapneu test
Hoog risico op het hebben van OSAS: 3 of meer punten.
Laag risico op het hebben van OSAS: minder dan 3 punten.

Snurkt u luid?

Voelt u zich vaak moe, vermoeid of slaperig gedurende de dag?
Heeft iemand bij u ‘snachts ademstops opgemerkt?
Bent u ooit (of wordt u) behandeld voor hoge bloeddruk?
Is uw BMI (Body Mass Index) hoger dan 35?
Bent u boven de 50 jaar?
Is uw nekomtrek (boordmaat) boven de 40?
Bent u een man?

Plan een consult in met onze MRA-tandarts indien u op bovenstaande vragen 3 punten of meer scoort. Onze MRA-tandarts zorgt voor een verwijzing naar de KNO-arts voor een slaaponderzoek.

Het behandelingstraject
Intake. Tijdens de intake vindt er een mondonderzoek plaats, waarbij ook röntgen- en lichtfoto’s worden gemaakt. U bespreekt samen met de MRA-specialist de reden van de verwijzing en de uitslag van het slaaponderzoek. Indien de conditie van uw gebit het toelaat, worden er tijdens deze afspraak afdrukken van uw boven- en onderkaak gemaakt en wordt uw beet geregistreerd. Hiermee wordt uiteindelijk de snurkbeugel vervaardigt in het tandtechnisch laboratorium.

Plaatsen. De tandtechnicus heeft 3-4 weken de tijd nodig om de MRA-beugel te vervaardigen. We plannen daarna een korte afspraak in van ongeveer 20 minuten om de beugel te passen. Naast het passen, ontvangt u van de MRA-specialist ook advies bij eventuele klachten en instructies voor het onderhoud.

Controle. Vier weken na het plaatsen van de MRA-beugel komt u op controle om het effect van de beugel te evalueren en eventueel aanpassingen te doen. Daarna komt u eenmaal per jaar voor controle van de MRA-beugel.

Afspraak maken Inschrijven

De voordelen van een snurk- en slaapapneubehandeling met MRA bij Tandartsen Praktijk Amsterdam

  • Bewezen effectieve beugel
  • 5 jaar kwaliteitsgarantie
  • Binnen 3 weken geplaatst
  • Comfortabele snurkbeugel
  • Makkelijk in gebruik
  • Veelal volledig vergoed bij OSA
  • Op maat gemaakt
  • Geen operatie nodig

De oplossing: Resmed Narval

  • Meer comfort
  • Meer precisie
  • Meer natuurlijk gevoel
  • Meer vrijheid
  • Meer duurzaamheid

Lees hier alles over de Resmed Narval

Narval

Bekijk de film over Resmed Narval

De werking van de snurkbeugel uitgelegd

Kosten en vergoeding

Indien de diagnose slaapapneu of OSA is gesteld (AHI-waarde 5 of hoger) worden de kosten van de MRA-snurkbeugel in veel gevallen volledig door de zorgverzekeraar vergoed. Snurkt u alleen en heeft u geen slaapapneu, dan worden de kosten doorgaans voor een deel of percentage vergoed.

Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw verzekering, zodat u vooraf weet of u aanspraak maakt op een vergoeding.

Veelgestelde vragen over snurken en slaapapneu

Hieronder hebben wij een aantal veelgestelde vragen over snurken en slaapapneu beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Wat is snurken en hoe ontstaat het?

Snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtweg tussen de neusholte en de stembanden. Doorgaans wordt het kenmerkende snurkgeluid veroorzaakt doordat de tong verslapt tijdens het slapen en zo de huig (de overgang van de neus- naar de keelholte) of het gedeelte van de keelholte achter de tong vernauwt.

Er wordt vaak gedacht dat snurken ontstaat in de neus, maar dat is niet het geval. Middelen die de neus openhouden tijdens het slapen hebben daardoor doorgaans niet de gewenste effecten tegen snurken.

Op uw zij slapen helpt om het snurkgeluid te verminderen. Als u op uw rug slaapt neemt het snurkgeluid toe, omdat de tong dan verder naar achter zakt en de ruimte in de keelholte nog kleiner wordt. Door deze vernauwing ontstaat bij het inademen een onderdruk in de keel, waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe worden gezogen en gaan trillen. Dit is goed te vergelijken met het leeglopen van een ballon, waarbij de lucht door de smalle opening wordt geperst. De ballon gaat hierdoor trillen en maakt een snerpend geluid. Dit geluid kunt u vergelijken met snurken.

Wat is slaapapneu (OSA)?

Een erge vorm van snurken noemen we een apneu. Hierbij wordt de ademhaling tijdens de slaap vijf keer of meer per uur, langer dan 10 seconden ingehouden door een vernauwing in de keelholte. In dat geval kan snurken schadelijk zijn voor de gezondheid.

Slaapapneu (OSA) uitgelegd

Bij een slaapapneu wordt de luchtweg helemaal afgesloten, waardoor er in de tussentijd geen zuurstoftoevoer meer is naar de longen, het hart en de hersenen. In dat geval spreken we van een Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSA).

Een apneu leidt in veel gevallen tot een slaapstoornis, wat uiteindelijk kan leiden tot toenemende vermoeidheid overdag en problemen met de bloedcirculatie. Hierdoor bestaat een verhoogd risico op een verhoogde bloeddruk en/of beroertes.

Tandarts-implantoloog Jurriaan Den Drijver
Tandarts-implantoloog/ Tandarts voor Orthodontie Jurriaan den Drijver

Wat kunt u zelf tegen snurkklachten doen?

Snurken kan door diverse redenen veroorzaakt worden. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Overgewicht
  • Roken
  • Alcohol nuttigen
  • Slaapmiddelen
  • Op uw rug slapen

Voordat u op zoek gaat naar een medische oplossing, raden we aan om bovenstaande oorzaken uit te sluiten. Dat kan door gewichtsvermindering, te stoppen met roken, minder of geen alcohol te nuttigen, geen slaapmiddelen te gebruiken en uzelf aan te leren om op uw zij of buik te slapen.

 

Na onderzoek in de praktijk stellen we een definitieve diagnose over uw snurkprobleem, slaapapneu of OSA. We gebruiken hiervoor de ApneuHypopneu Index (AHI). De AHI-waarde is het aantal keer dat u langer dan 10 seconden uw adem inhoudt. Een waarde van 5 of hoger betekent dat er sprake is van OSA. Bij een waarde van 5 of hoger vergoeden zorgverzekeraars het Easy Comfort MRA.

Contact opnemen met Tandartsen Praktijk Amsterdam

Meer weten over een snurk- en slaapapneubehandeling? Neem dan contact met ons op. Via onderstaande buttons kunt u een afspraak maken of u inschrijven in onze praktijk.

Afspraak maken Inschrijven