Periodieke controle

Om klachten en problemen aan uw gebit te voorkomen is het belangrijk om periodiek een controleafspraak bij de tandarts te maken. Tijdens deze behandeling controleren we de gezondheid en hygiëne van uw gebit. In bepaalde gevallen maken we ook röntgenfoto’s, waardoor we beter in staat zijn om de gezondheid van uw tanden, kiezen, verstandskiezen en wortelkanalen te beoordelen.

Maak een afspraak voor een periodieke controle bij een van onze praktijken bij u in de buurt. In elke praktijk hebben we korte wachttijden en ruimte voor nieuwe patiënten. Inschrijven doet u eenvoudig online, door naar de praktijk te bellen of door bij een van onze praktijken binnen te lopen.

Afspraak maken Inschrijven

De controlebehandeling

Tijdens de periodieke controle onderzoekt de tandarts en/of assistente de gezondheid van uw gebit door onder andere te controleren op cariës (gaatjes), uw gebit te reinigen door tandsteen en tandplak te verwijderen en door u mondhygiëne-instructies te geven. Periodiek maken we ook röntgenfoto’s waarmee we de staat van uw gebit nog beter in kaart kunnen brengen, zoals een verborgen gaatje of een ontsteking in het wortelkanaal. We adviseren om minimaal twee keer per jaar een afspraak te maken voor een controlebehandeling.

De eerste controleafspraak

Bij nieuwe patiënten zal de eerste controleafspraak vooral in het teken staan van uitgebreid onderzoek, waarin de gezondheid van uw gebit wordt vastgesteld. Naast deze uitgebreide periodieke controle, waarbij we een grote overzichtsfoto en twee kleine detailfoto’s maken, zal de tandarts nagaan welke behandelingen u eerder heeft ondergaan en of er wellicht sprake is van angst. Alle informatie wordt opgenomen in uw persoonlijke behandelplan, zodat onze behandelaars hier altijd van op de hoogte zijn. Meer informatie over het eerste tandartsbezoek:

Vervolgbehandelingen

Als na de controlebehandeling blijkt dat u een vervolgbehandeling nodig heeft, dan maakt u eenvoudig een afspraak bij een van onze praktijken. In onze praktijk in IJburg voeren we alle specialistische behandelingen uit, zoals implantologie en orthodontie. In de overige praktijken voeren we algemene behandelingen uit en staat onze mondhygiënist klaar om u te helpen bij het verkrijgen van een gezond gebit en een goede mondhygiëne. Met drie praktijken in Amsterdam kan een groot deel van alle Amsterdammers bij ons terecht voor tandheelkundige zorg, waaronder voor:

Ons tandheelkundig team

De periodieke controle wordt zo veel mogelijk uitgevoerd door een vaste tandarts met een assistente, zodat u vertrouwd raakt met uw behandelaars. Heeft u een voorkeur voor een van onze tandartsen of een bepaalde behandeltijd? Laat het ons weten en wij houden er rekening mee. Maak kennis met ons team.

Kosten en vergoeding

De kosten van een periodieke controle variëren per behandeling, omdat de tandarts en/of assistente tijdens bepaalde afspraken meer tijd voor u neemt door uw gebit extensief te reinigen, door u uitgebreid te adviseren en informeren over mondhygiëne-instructies of bijvoorbeeld door röntgenfoto’s te maken. In sommige gevallen zal het noodzakelijk zijn om dat te doen om uw mondgezondheid te verbeteren.

Een periodieke controle wordt vanuit de basisverzekering vergoed bij mensen tot 18 jaar. Bij mensen ouder dan 18 jaar wordt een periodieke controle niet vanuit de basisverzekering vergoed. In dat geval dient u aanvullend verzekerd te zijn om aanspraak te maken op een vergoeding van de kosten. We adviseren u om altijd de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering te raadplegen voorafgaand aan de behandeling, zodat u niet tegen onverwachte kosten aanloopt.

Veelgestelde vragen over de periodieke controle

Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hoelang duurt een controleafspraak?

Voor een periodieke controle bestaat geen vaste tijdsduur. Zoals hierboven beschreven variëren de duur en de kosten van de behandeling.

Hoe vaak moet ik een controlebehandeling ondergaan?

We adviseren om minimaal twee keer per jaar een afspraak te maken voor een controlebehandeling. Naast goede zelfzorg is een periodiek bezoek aan de specialist aan te raden, zodat problemen voorkomen worden of in een vroeg stadium geconstateerd. Een vroege diagnose vergroot de kans op een snelle, succesvolle behandeling.

Afspraak maken

Neem contact op met een van onze praktijken om een afspraak te maken voor een periodieke controle. We hebben korte wachttijden en we hebben ruimte voor nieuwe patiënten.

Afspraak maken Inschrijven