Parodontologie Amsterdam

Goede mondhygiëne is essentieel om tandvleesklachten en gebitsproblemen te voorkomen. Onze tandarts voor parodontologie en de mondhygiënisten helpen u bij het verbeteren van uw mondhygiëne en het verkrijgen van een gezond gebit. Ze behandelen tandvleesontstekingen, verwijderen tandplak en tandsteen en geven u preventieadvies en -tips.

Maak een afspraak voor een parodontale behandeling in een van onze praktijken via onderstaande button. We hebben geen wachttijden en als de planning het toelaat helpen we u nog dezelfde week.

Afspraak maken Inschrijven

Snel naar

Hoe herken ik een tandvleesontsteking?

Gebruik onderstaande symptomen van een tandvleesontsteking om te beoordelen of u wellicht ontstoken tandvlees heeft:

  • Rood en geïrriteerd tandvlees
  • Gezwollen tandvlees
  • Teruggetrokken tandvlees
  • Tanden en kiezen die los staan
  • Tandvlees dat snel bloedt bij aanraking of tandenpoetsen
  • Overgevoelig voor koud en warm eten en drinken

Herkent u een of meerdere van bovenstaande symptomen, dan is uw tandvlees mogelijk ontstoken. Spoedige behandeling van tandvleesaandoeningen is belangrijk om de kans op een snel herstel te vergroten. Neem contact op voor een afspraak.

Tandvleesontsteking voorkomen

Preventie en goede mondhygiëne zijn cruciaal om tandvleesklachten en -problemen te voorkomen. Naast periodiek een professionele gebitsreiniging bij de tandarts en mondhygiëniste ondergaan, is het dus ook belangrijk dat u zelf uw mondhygiëne goed onderhoudt. We adviseren daarom om minimaal twee keer per dag uw tanden te poetsen en gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals ragers, tandenstokers en flossdraad.

Tandvleesbehandelingen

Als de tandarts of mondhygiënist tijdens een controleafspraak vaststelt dat u een (beginnende) tandvleesontsteking heeft, dan plannen we een vervolgafspraak in om de ontsteking te verhelpen. Het is belangrijk dat u ervan bewust bent dat een snelle en succesvolle behandeling niet mogelijk is zonder dat u zelf een bijdrage aan het genezingsproces levert door uw mondhygiëne te verbeteren. Bij Tandartsen Praktijk Amsterdam behandelen we beide vormen van tandvleesontstekingen: gingivitis en parodontitis.

Gingivitis

Bloedend, gezwollen of rood tandvlees zijn indicaties van een lichte ontsteking: gingivitis. Deze klachten gaan doorgaans gepaard met een vieze smaak of een slechte adem. Gingivitis zorgt bijna nooit voor pijnklachten, daarom is het belangrijk om periodiek een controleafspraak bij de tandarts en mondhygiëniste te maken. Zo worden eventuele gebitsproblemen altijd vroeg ontdekt en kan een behandeltraject direct gestart worden.

Parodontitis

Losstaande tanden en kiezen en blootliggende wortels door teruggetrokken tandvlees zijn een indicatie van een ernstige tandvleesontsteking: parodontitis. Zonder goede mondhygiëne en controle door de tandarts en mondhygiëniste blijven deze klachten mogelijk lang onopgemerkt. In het ergste geval leidt parodontitis dan tot uitval van tanden en kiezen en mogelijk zelfs tot verlies van kaakbot.

De parodontale behandeling

Om een tandvleesontsteking te behandelen gaan we als volgt te werk:

1. Intake en mondonderzoek

U heeft een intake met de tandarts en we onderzoeken uw mond met behulp van röntgenfoto’s.

2. Parodontale behandeling

Tand- en worteloppervlakten reinigen we zowel boven als onder het tandvlees.

3. Herbeoordeling

Na het genezingsproces van de behandeling onderzoeken en beoordelen we opnieuw de status van uw tandvlees.

4. Evaluatie en zorg

De behandeling wordt geëvalueerd en u krijgt mondhygiëne-instructies en preventietips om tandvleesproblemen in het vervolg te voorkomen.

Bij complexe behandelingen verwijzen we u eventueel door naar een parodontoloog in Amsterdam.

Kosten en vergoeding

De kosten van parodontologie lopen sterk uiteen, omdat het aantal benodigde behandelingen per patiënt sterk verschilt. Als er sprake is van parodontitis, dan zal u bijvoorbeeld meer behandelingen nodig hebben dan bij gingivitis.

Een parodontale behandeling wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, tenzij u jonger dan 18 jaar bent. Als u ouder dan 18 bent moet u aanvullend verzekerd zijn om aanspraak te maken op een vergoeding van de kosten. Raadpleeg voorafgaand aan de behandeling de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering om te achterhalen of u een vergoeding krijgt. Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie:

Afspraak maken Inschrijven

Veelgestelde vragen over parodontologie

Hieronder heeft onze tandarts voor parodontologie een aantal veelgestelde vragen beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is parodontologie?

Parodontologie is de specialisatie binnen de tandheelkunde die zich richt op het parodontaal: het weefsel rondom tanden en kiezen. De tandarts voor parodontologie heeft daarom veel kennis van en ervaring met het behandelen van het tandvlees, kaakbot en onderliggend weefsel. Deze specialist houdt zich voornamelijk bezig met het detecteren en behandelen van tandvleesklachten en -problemen.

Wat veroorzaakt een tandvleesontsteking?

Tandplak dat achterblijft in de rand tussen uw tanden en het tandvlees veroorzaakt ontstekingen. Om een tandvleesontsteking te voorkomen is het dus noodzakelijk dat u zelf actief met uw mondhygiëne aan de slag gaat. Door uw tanden te poetsen en gebruik te maken van hulpmiddelen zoals ragers, verwijdert u namelijk tandplak en bacteriën.

Is ontstoken tandvlees pijnlijk?

Een tandvleesontsteking gaat doorgaans niet gepaard met pijnklachten, daarom wordt een ontsteking in sommige gevallen pas gediagnosticeerd als het al in een vergevorderd stadium is. Bij parodontitis wordt vaak meer ongemak ervaren door overgevoeligheid bij warm en koud eten en drinken.

Is de behandeling pijnlijk?

Een gebitsreiniging is pijnloos. Om de parodontale behandeling ook pijnloos te laten verlopen geven we u een verdoving.

Contact opnemen

Bij gebitsproblemen maakt u eenvoudig een afspraak bij de tandartsen van Tandartsen Praktijk Amsterdam voor een parodontale behandeling. Neem dan contact op via onderstaande button. Nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan in.

Afspraak maken Inschrijven