Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking in de fundering van uw gebit. Door een goede mondhygiëne en regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is deze aandoening te voorkomen. Om een gezond gebit te behouden, moeten klachten zoals pijnlijk of bloedend tandvlees verholpen worden. Maak een afspraak met de mondhygiënist voor een parodontitis behandeling wanneer u deze klachten heeft.

Onze mondhygiënisten en preventieassistenten willen samen met u zorgen voor een gezonde en frisse lach. Met praktijken in IJburg, de Jordaan en Watergraafsmeer hebben we direct ruimte voor nieuwe patiënten die een parodontitis behandeling nodig hebben. Maak hieronder een afspraak.

Afspraak maken Inschrijven

Oorzaken van parodontitis

De oorzaken van parodontitis (kaakbotontsteking) lopen uiteen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bacteriën
 • Slechte mondhygiëne
 • Erfelijke belasting
 • Roken
 • Stress
 • Algehele gezondheidsstatus

Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, trekt het tandvlees terug en komen tanden en kiezen los te staan. In het ergste geval vallen tanden en kiezen ook uit. Een kaakbotontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn, maar een behandeling door een mondhygiënist is noodzakelijk om botverlies te stoppen.

Symptomen van een tandvleesontsteking

Bloedend en gevoelig tandvlees en een vieze smaak in uw mond kunnen symptomen zijn van een tandvleesontsteking. Dit zijn de symptomen waaraan u parodontitis herkent:

 • Gevoelig tandvlees
 • Bloedend tandvlees
 • Tandpijn of kiespijn
 • Vieze smaak

Een ontsteking van het tandvlees hoeft geen pijn te doen, dus ook wanneer u geen pijn heeft is het belangrijk om naar uw tandvlees te laten kijken door de mondhygiënist. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw gebit? Maak dan een afspraak voor een mondhygiënebehandeling.

Parodontitis behandeling

Met een regelmatige controle bij de tandarts en periodieke reiniging door de preventieassistente zijn tandvleesproblemen te voorkomen. Ook worden problemen zoals parodontitis vroegtijdig gesignaleerd, zodat een behandeling gestart kan worden.

Onze mondhygiëniste behandelt parodontitis door middel van intensieve reiniging. Ook krijgt u instructies voor een goede mondhygiëne, zodat uw herstelde tandvlees gezond blijft.

De behandeling van parodontitis gaat in grote lijnen als volgt:

 1. De mondhygiënist begint met het meten van de pockets (de ruimte tussen tand of kies en tandvlees) en noteert dit in een parodontiumstatus.
 2. Vervolgens wordt de conditie van tanden en omringend weefsel in kaart gebracht om de juiste behandelstrategie te bepalen.
 3. De behandeling bestaat uit intensieve reiniging, eventueel onder verdoving, gevolgd door een uitgebreide instructie over het zelf op peil houden van uw mondhygiëne.

Afspraak maken

Een afspraak met onze mondhygiënisten maakt u eenvoudig via onderstaande button. Bent u nog niet ingeschreven bij onze praktijk? Schrijf u dan eerst in via het inschrijfformulier.

Afspraak maken Inschrijven