Gingivitis

Gingivitis is een ander woord voor licht ontstoken tandvlees, ontstaan door tandplaque. Door een goede mondhygiëne en regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is gingivitis te voorkomen. Om een gezond gebit te behouden moeten klachten zoals pijnlijk tandvlees verholpen worden. Maak een bij ons een afspraak voor een gingivitis behandeling als u deze klachten heeft. Onze preventieassistenten helpen u graag van de klachten af.

Zorg voor een gezonde en frisse lach met onze mondhygiënisten en preventieassistenten door regelmatig een afspraak in te plannen. Onze praktijken in IJburg, de Jordaan en Watergraafsmeer hebben direct ruimte voor nieuwe patiënten die een gingivitis behandeling nodig hebben. Neem telefonisch contact met ons op voor een afspraak of vul het contactformulier in.

020 - 3983131 Contact opnemen

Oorzaken van gingivitis

De oorzaken van gingivitis (tandvleesontsteking) lopen uiteen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Slechte mondhygiëne
  • Bacteriën
  • Stress
  • Roken

 

Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, trekt het tandvlees terug en komen tanden en kiezen los te staan. In het ergste geval vallen tanden en kiezen ook uit. Een kaakbotontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn, maar een behandeling door een tandarts is noodzakelijk om botverlies te stoppen.

Symptomen van een tandvleesontsteking

Gezond tandvlees is lichtroze, ligt strak om de tanden en bloedt niet. Wanneer tandvlees ontstoken is, is het rood en wat gezwollen en bloedt het bij poetsen of aanraken. Bloedend en gevoelig tandvlees en een vieze smaak in uw mond kunnen ook symptomen zijn van een tandvleesontsteking.

Ontstoken tandvlees (gingivitis) wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplaque, dit is een laag bacteriën. De tandplaque hecht zich aan de tand en wordt op den duur tandsteen. De mondhygiënist verwijdert deze laag en begeleidt u bij uw reiniging om bloedend tandvlees te verhelpen.

Door goed te poetsen en het gebruik van bijvoorbeeld een tandenstoker voorkomt u ontstoken tandvlees. Goed poetsen is echter niet eenvoudig en niet iedereen weet hoe je goed poetst. De mondhygiëniste helpt u hierbij, preventief en curatief. Preventief door uit te leggen hoe u moet poetsen en curatief door uw gebit professioneel te reinigen en tandplaque en tandsteen te verwijderen.

Een ontsteking van het tandvlees hoeft geen pijn te doen, dus ook wanneer u geen pijn heeft is het belangrijk om regelmatig uw gebit te laten nakijken door uw tandarts of mondhygiënist. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw gebit? Maak dan een afspraak voor een mondhygiënebehandeling.

Afspraak maken

Gingivitis behandeling

Met een regelmatige controle bij de tandarts en periodieke reiniging door de mondhygiënist zijn tandvleesproblemen te voorkomen. Ook worden problemen vroegtijdig gesignaleerd, zodat een behandeling gestart kan worden.

Onze preventieassistenten behandelen gingivitis door middel van regelmatige reiniging van uw gebit, het liefst elk half jaar. Ook krijgt u instructies voor goede mondhygiëne zodat uw tandvlees gezond blijft.