Mondhygiënist Amsterdam

Gezond tandvlees is de fundering van een gezond gebit. Onze mondhygiënisten en preventie-assistenten helpen u bij het verkrijgen van gezond tandvlees, goede mondhygiëne en een stralende lach. Ons team van mondhygiënisten en preventie-assistenten werkt dan ook altijd volgens het Guided Biofilm Therapy protocol:

1. Vastleggen van de staat van het tandvlees (PPS/DPSI) en het updaten van uw medische dossier.
2. Aankleuren van plak en tandsteen zodat reiniging beter mogelijk wordt.
3. Instrueren en motiveren om de mondhygiëne nog verder te optimaliseren (M01)
4. Gebitsreiniging met Airflow Plus/ Classic reinigingspoeder, (M03) en ultrasoon of handinstrumenten (M03)
5. Controle op gaatjes en andere afwijkingen zoals slijtage, ontbrekende of scheve tanden en kiezen, afwijkingen van tong en wangslijmvlies en nog veel meer.(C11)
6. Aanbrengen van fluoride of lokale medicamenten ter bestrijding of voorkomen van gaatjes of tandvleesontstekingen. (M30/M40)
7. Maken van nieuwe afspraken

Guided Biofilm Therapy protocol

De kosten van deze all-inclusive behandeling van 30-50 minuten bedragen ongeveer tussen de 90 en 150 euro.

Onze mondhygiënisten en preventieassistenten zijn professioneel en gemotiveerd om samen met u te zorgen voor een gezonde en frisse lach. Met praktijken in IJburg, de Jordaan en Watergraafsmeer hebben onze mondhygiënisten in Amsterdam direct ruimte voor nieuwe patiënten. Schrijf uzelf eenvoudig online in of maak gelijk een afspraak.

Afspraak maken Inschrijven

De voordelen van het mondhygiëneteam van Tandartsen Praktijk Amsterdam

 • Ervaren mondhygiënisten
 • Behandeling onder verdoving mogelijk
 • Aanslagverwijdering met zoutstralen
 • Werken met loep of microscoop
 • Veel ervaring met bleken
 • Ook voor restauraties
 • Niet betuttelend
 • Individueel zorgplan

De mondhygiënisten van Tandartsen Praktijk Amsterdam

De mondhygiënisten van Tandartsen Praktijk Amsterdam zijn Camilia, Nandy en Ingvild. Zij worden bijgestaan door diverse preventieassistenten en behandelen patiënten in onze praktijken in IJburg, het centrum van Amsterdam en Amsterdam Oost. Maak een afspraak bij de praktijk bij u in de buurt voor een kennismaking of consult.

 • Mondhygiëniste Camilia Ngoesmin

  Mondhygiëniste
  Camilia Ngoesmin

 • Mondhygiëniste Nandy Verbeeten

  Mondhygiëniste
  Nandy Verbeeten

 • Mondhygiëniste Ingvild van den Berg

  Mondhygiëniste
  Ingvild van den Berg

Snel naar

Wat doet een mondhygiënist?

De behandelingen die een mondhygiënist van Tandartsen Praktijk Amsterdam uitvoert, zijn in eerste instantie gericht op preventie: het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiënist curatieve taken uit die gericht zijn op genezing, zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen. Voorbeelden van werkzaamheden van de mondhygiënist zijn o.a.:

 • Uitvoeren van mondonderzoek
 • Geven van uitgebreide voorlichting
 • Uitvoeren bacteriologisch onderzoek
 • Behandelen van parodontitis
 • Uitvoeren van volledige gebitsreiniging
 • Uitvoeren fluoride applicatie
 • Het aanbrengen van een ‘laklaag’/sealants
 • Polijsten van vullingen
 • Verdoven (in opdracht)
 • Maken van vullingen (in opdracht)
 • Motiveren, motiveren, motiveren!

Wanneer ga ik naar de mondhygiënist?

Om gebitsproblemen te voorkomen, is het raadzaam om klachten tijdig te laten behandelen door de mondhygiënist. Bij de volgende klachten adviseren we om een afspraak te maken:

 • Losstaande tanden of kiezen
 • Last van aanslag, tandsteen en tandplak
 • Vaak last van cariës (gaatjes)
 • Terugtrekkend of bloedend tandvlees
 • Rood of gezwollen tandvlees
 • Vieze smaak of slechte adem
 • Overgevoeligheid voor warme of koude dranken en etenswaren


Kosten mondhygiënist

De tarieven van een behandeling bij de mondhygiënist zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Meer informatie over de tarieven, vergoeding en facturatie vindt u op onderstaande pagina’s:

Wordt een behandeling bij de mondhygiënist vergoed?

Behandelingen bij de mondhygiënist worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om aanspraak te maken op een vergoeding dient u aanvullend verzekerd te zijn. Bij een aanvullende verzekering verschillen de vergoedingen per zorgverzekeraar. Daarom is het raadzaam om de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering te raadplegen voorafgaand aan een behandeling. Zo krijgt u achteraf geen onverwachte kosten. Bij kinderen tot 18 jaar wordt een behandeling in veel gevallen wel vanuit de basisverzekering vergoed.

Afspraak maken Inschrijven

Gingivitis

Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplak. Dit is een laag bacteriën die zich bij je tandhals nestelt en voor grote problemen kan zorgen. Tandplak hecht zich aan de tand en wordt op den duur tandsteen. Tandsteen zorgt op zijn beurt weer voor gaatjes in je glazuur. De mondhygiënist verwijdert tandplak door intensieve reiniging en adviseert u over methodes om zelf uw gebit goed te reinigen.

Parodontitis

Wanneer de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, spreken we van parodontitis (kaakbotontsteking). Dit is een ontsteking in de fundering van uw gebit, die met een intensieve behandeling door de mondhygiënist goed verhopen kan worden.

Last van gevoelige tanden

Wanneer u pijnscheuten krijgt tijdens het eten of drinken, heeft u mogelijk last van gevoelige tanden. Tijdens het poetsen zijn uw tanden dan ook mogelijk gevoelig en ervaart u ongemak. Een mondhygiënist onderzoekt de oorzaak van gevoelige tanden en bekijkt uw mondgezondheid. Vervolgens stelt hij een behandelplan op.

Last van een slechte adem

Slechte adem kan ontstaan door een slechte mondgezondheid. Vooral aan de achterkant van uw tong kunnen bacteriën zich makkelijk ophopen. Een mondhygiënist kan tips geven om een slechte adem te voorkomen en een grondige reiniging van uw tanden en tong uitvoeren.

Tandplak of tandsteen

Wanneer u last heeft van tandplak of tandsteen, kan de mondhygiënist uw tandsteen verwijderen en u advies geven over hoe u ervoor zorgt dat u minder tot geen last meer heeft van tandsteen. Door tandplak tijdig weg te poetsen, voorkomt u tandsteen (en dus gaatjes).

Veelgestelde vragen over de mondhygiënist

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en zit mooi strak rondom de tanden en kiezen. Het bloedt niet tijdens het poetsen.

Hoe raakt tandvlees ontstoken?

Door slechte mondhygiëne. Door je gebit niet goed te onderhouden, ontstaat er tandplak. In tandplak zitten bacteriën die zich tussen je tanden en tandvlees gaan nestelen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking. Hormonale veranderingen en leeftijd spelen ook een rol.

Doet het verwijderen van tandsteen pijn?

In principe doet het verwijderen van tandsteen geen pijn. Wanneer uw tandvlees ontstoken is, kan het wel gevoelig zijn. Wanneer u pijn ervaart tijdens de behandeling, mag u dit altijd aangeven bij de mondhygiënist.

Doet het polijsten van tanden pijn?

Nee, polijsten doet geen pijn. Het kan wel kriebelen.

Wat is sealen?

Wanneer er diepe groeven in het kauwvlak van uw kiezen zitten, komt u er niet goed met de tandenborstel bij tijdens het poetsen. Als wij uw tanden sealen, worden de groeven afgesloten en kunnen bacteriën die voor gaatjes kunnen zorgen zich niet meer nestelen.

Hoe kan ik ontstoken tandvlees voorkomen?

De belangrijkste tip om ontstoken tandvlees te voorkomen, is goede mondhygiëne. Poets 2 keer per dag uw tanden en gebruik interdentale hulpmiddelen om uw gebit ook tussen de tanden goed schoon te houden. Roken, ongezond eten en mondspoelmiddelen met alcohol dragen niet bij aan een gezonde mondhygiëne.

Hoe kan ik gaatjes voorkomen?

Consumeer voeding en dranken met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Suiker wordt omgezet in zuur door de bacteriën in de mond. Hierdoor lost de beschermlaag (glazuur) van je tanden op en ontstaan er sneller gaatjes. Ook door 2 keer per dag te poetsen en tussen de tanden te reinigen, voorkomt u gaatjes.

Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken?

We raden u aan een elektrische tandenborstel te gebruiken. Vergeleken met een normale tandenborstel verwijdert een elektrische tandenborstel meer plak en heeft u controle over de hoeveelheid druk die u uitoefent tijdens het poetsen. Een te hoge poetsdruk kan ervoor zorgen dat uw tandvlees zich terugtrekt.

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?

We raden u aan om minstens één keer per jaar uw gebit te laten controleren en reinigen door de mondhygiënist.

Afspraak maken

Wilt u graag meer informatie over de behandelingen van een mondhygiënist of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met een van onze praktijken bij u in de buurt.

Afspraak maken Inschrijven