Gezond tandvlees is de fundering van een gezond gebit. Een mondhygiënist helpt u bij het verkrijgen van gezond tandvlees en goede mondhygiëne. Een ongezonde mond kan ertoe leiden dat tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk uitvallen. Daarom raden we aan om elke 6 maanden een bezoek te brengen aan de mondhygiënist.
Onze mondhygiënisten en preventieassistenten zijn professioneel en gemotiveerd om samen met u te zorgen voor een gezonde en frisse lach. Met praktijken in IJburg, de Jordaan en Watergraafsmeer hebben onze mondhygiënisten in Amsterdam direct ruimte voor nieuwe patiënten. Schrijf uzelf eenvoudig online in of maak gelijk een afspraak.
De mondhygiënisten van Tandartsen Praktijk Amsterdam zijn Camilia, Nandy en Ingvild. Zij worden bijgestaan door diverse preventieassistenten en behandelen patiënten in onze praktijken in IJburg, het centrum van Amsterdam en Amsterdam Oost. Maak een afspraak bij de praktijk bij u in de buurt voor een kennismaking of consult.
Om gebitsproblemen te voorkomen, is het raadzaam om klachten tijdig te laten behandelen door de mondhygiënist. Bij de volgende klachten adviseren we om een afspraak te maken:
Kosten mondhygiënist
De tarieven van een behandeling bij de mondhygiënist zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Meer informatie over de tarieven, vergoeding en facturatie vindt u op onderstaande pagina’s:
Behandelingen bij de mondhygiënist worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om aanspraak te maken op een vergoeding dient u aanvullend verzekerd te zijn. Bij een aanvullende verzekering verschillen de vergoedingen per zorgverzekeraar. Daarom is het raadzaam om de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering te raadplegen voorafgaand aan een behandeling. Zo krijgt u achteraf geen onverwachte kosten. Bij kinderen tot 18 jaar wordt een behandeling in veel gevallen wel vanuit de basisverzekering vergoed.
Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplak. Dit is een laag bacteriën die zich bij je tandhals nestelt en voor grote problemen kan zorgen. Tandplak hecht zich aan de tand en wordt op den duur tandsteen. Tandsteen zorgt op zijn beurt weer voor gaatjes in je glazuur. De mondhygiënist verwijdert tandplak door intensieve reiniging en adviseert u over methodes om zelf uw gebit goed te reinigen.
Wanneer de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, spreken we van parodontitis (kaakbotontsteking). Dit is een ontsteking in de fundering van uw gebit, die met een intensieve behandeling door de mondhygiënist goed verhopen kan worden.
Wanneer u pijnscheuten krijgt tijdens het eten of drinken, heeft u mogelijk last van gevoelige tanden. Tijdens het poetsen zijn uw tanden dan ook mogelijk gevoelig en ervaart u ongemak. Een mondhygiënist onderzoekt de oorzaak van gevoelige tanden en bekijkt uw mondgezondheid. Vervolgens stelt hij een behandelplan op.
Slechte adem kan ontstaan door een slechte mondgezondheid. Vooral aan de achterkant van uw tong kunnen bacteriën zich makkelijk ophopen. Een mondhygiënist kan tips geven om een slechte adem te voorkomen en een grondige reiniging van uw tanden en tong uitvoeren.
Wanneer u last heeft van tandplak of tandsteen, kan de mondhygiënist uw tandsteen verwijderen en u advies geven over hoe u ervoor zorgt dat u minder tot geen last meer heeft van tandsteen. Door tandplak tijdig weg te poetsen, voorkomt u tandsteen (en dus gaatjes).
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en zit mooi strak rondom de tanden en kiezen. Het bloedt niet tijdens het poetsen.
Door slechte mondhygiëne. Door je gebit niet goed te onderhouden, ontstaat er tandplak. In tandplak zitten bacteriën die zich tussen je tanden en tandvlees gaan nestelen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking. Hormonale veranderingen en leeftijd spelen ook een rol.
In principe doet het verwijderen van tandsteen geen pijn. Wanneer uw tandvlees ontstoken is, kan het wel gevoelig zijn. Wanneer u pijn ervaart tijdens de behandeling, mag u dit altijd aangeven bij de mondhygiënist.
Nee, polijsten doet geen pijn. Het kan wel kriebelen.
Wanneer er diepe groeven in het kauwvlak van uw kiezen zitten, komt u er niet goed met de tandenborstel bij tijdens het poetsen. Als wij uw tanden sealen, worden de groeven afgesloten en kunnen bacteriën die voor gaatjes kunnen zorgen zich niet meer nestelen.
De belangrijkste tip om ontstoken tandvlees te voorkomen, is goede mondhygiëne. Poets 2 keer per dag uw tanden en gebruik interdentale hulpmiddelen om uw gebit ook tussen de tanden goed schoon te houden. Roken, ongezond eten en mondspoelmiddelen met alcohol dragen niet bij aan een gezonde mondhygiëne.
Consumeer voeding en dranken met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Suiker wordt omgezet in zuur door de bacteriën in de mond. Hierdoor lost de beschermlaag (glazuur) van je tanden op en ontstaan er sneller gaatjes. Ook door 2 keer per dag te poetsen en tussen de tanden te reinigen, voorkomt u gaatjes.
We raden u aan een elektrische tandenborstel te gebruiken. Vergeleken met een normale tandenborstel verwijdert een elektrische tandenborstel meer plak en heeft u controle over de hoeveelheid druk die u uitoefent tijdens het poetsen. Een te hoge poetsdruk kan ervoor zorgen dat uw tandvlees zich terugtrekt.
Wilt u graag meer informatie over de behandelingen van een mondhygiënist of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met een van onze praktijken bij u in de buurt.