Veelgestelde vragen over implantaten

Onze tandartsen Jurriaan den Drijver en Gert Jan de Weerd zijn gespecialiseerd in implantologie. Door deze specialisatie krijgen wij bij Tandartsen Praktijk Amsterdam veel vragen van patiënten over implantaten en implantologie. In dit blog beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Implantaten

Wat zijn implantaten?

Implantaten zijn titanium kunstwortels. Op deze kunstwortels kunnen kronen of een kunstgebit geplaatst worden. Deze kunstwortels komen erg dicht bij reguliere wortels. Door deze gelijkenis voelt u na een tijdje niet meer dat u een implantaat heeft. Met een implantaat kunt u dus zorgeloos eten en vol zelfvertrouwen lachen.

Implantaat wordt geplaatst

Gaan implantaten lang mee?

Ja, in principe gaan implantaten uw hele leven mee. Wel is het belangrijk om aandacht te besteden aan een goede mondhygiëne en regelmatig voor controle bij uw tandarts te komen.

Wat is het verschil met een andere behandelingen zoals een brug of een frame?

Voor bruggen of kronen is het noodzakelijk dat u nog onbeschadigde tanden heeft, deze tanden worden dan geslepen om de kroon of brug te kunnen plaatsen. Plaatjes en frames worden aan de tanden vastgemaakt door haakjes of beugels. Hierdoor kunnen uw gezonde tanden beschadigen en kan het ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen in uw mond.
Implantaten zitten bevestigd aan uw kaakbot en voelen natuurlijk aan, ze lossen de problemen op zonder daarbij voor extra ongemak te zorgen.

Een implantologie behandeling

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is niet pijnlijker dan een kies vullen of een wortelkanaalbehandeling. Een implantologie behandeling kan uitgevoerd worden onder plaatselijke verdoving. Het kan zijn dat u na de behandeling wat napijn heeft, dit is echter prima te bestrijden met paracetamol of ibuprofen.

Wat is de duur van de behandeling?

Dit hangt van een aantal factoren af. De duur van de behandeling hangt bijvoorbeeld af van het type implantaat of de staat van het kaakbot. Daarnaast kan de helingstijd verschillen per persoon.

Kan een implantaat bij iedereen geplaatst worden?

De implantologie behandeling is in principe voor iedereen mogelijk. Wel is het belangrijk dat er nog voldoende kaakbot is en dat de kaak volgroeid is. Daarom kan er beter gewacht worden tot na het twintigste levensjaar.

Een persoonlijk advies

Deze antwoorden zijn algemene antwoorden op de veelgestelde vragen omtrent implantologie. Uw situatie kan anders zijn, deze antwoorden vervangen dan ook niet het deskundige oordeel van een tandarts of implantoloog. Heeft u verder nog vragen of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn neem dan contact op met Tandartsen Praktijk Amsterdam of lees meer over implantaten op onze implantologie pagina.