Het laten verwijderen van een verstandskies

26 Januari, 2016 10:19

Het laten verwijderen van een verstandkies valt meestal mee maar is soms geen pretje. Toch is het vaak nodig om te voorkomen dat andere kiezen worden aangetast, weggedrukt of beschadigd raken.

Maak je behandeling zo aangenaam mogelijk

Wanneer je tegen de behandeling op ziet of zelfs bang bent, is het aan te raden om eerst informatie te vragen aan je tandarts. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en wordt precies uitgelegd hoe de behandeling in zijn werk gaat.
Daarnaast kun je een half uur voorafgaand aan de behandeling pijnstillers innemen. Neem bijvoorbeeld twee paracetamol in om weerstand op te bouwen tegen de pijn die je te wachten staat.

De behandeling

Voordat de verstandskies wordt getrokken krijg je eerst een verdoving, zodat je zo min mogelijk van de behandeling voelt. Wanneer de verdoving is ingewerkt zal de tandarts de verstandskies met een hevel omhoog duwen en daarna verwijderen. Meestal wordt de verstandskies er in één keer uitgehaald, soms is het nodig om hem in gedeeltes te verwijderen.

Nazorg van jouw behandeling

Na het verwijderen van je verstandskies kan je wang iets opzwellen of beurs aanvoelen. Om dit opzwellen te voorkomen kun je een koelpack of een zak erwten uit de diepvries halen, in een theedoek wikkelen en deze tegen je wang aan leggen. Op deze manier voorkom je de ergste zwelling.

Wanneer je wang toch gezwollen is of de wond nog pijnlijk aanvoelt, kun je ervoor kiezen om vloeibaar voedsel te eten in plaats van vast voedsel. Denk hierbij aan smoothies, vla, yoghurt of soep. Om te voorkomen dat je de hele week vloeibaar voedsel moet eten raden wij je aan om twee keer per dag de wond te spoelen: daardoor geneest je wond sneller en kun je pijnloos vast voedsel eten. Let op; je mag op de dag zelf beslist niet spoelen omdat het bloed van de wond moet stollen. Je kunt je wond spoelen met water en zout. Door regelmatig te spoelen geneest je wond sneller en kun je pijnloos vast voedsel eten.

Een wortelkanaalbehandeling: wat is het?