Gewoon Gaaf

Gewoon Gaaf is de preventiemethode voor kinderen van 0 tot 18 jaar en ouders/verzorgers. Met deze methode laten onze tandartsen en mondhygiënisten zowel de ouder als het kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van gaatjes. Wie goed zijn tanden poetst en verstandig eet en drinkt, houdt zijn gebit gewoon gaaf!

Wilt u meer informatie over Gewoon Gaaf? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 398 3131020 398 3131. We zijn elke werkdag bereikbaar en op woensdagavond tussen 17:00 en 19:30 uur.

Afspraak maken

Individuele preventie

Onze tandartsen en mondhygiënisten begeleiden u en uw kind naar een gaaf gebit. Jullie krijgen advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Voorafgaand aan de behandeling maken we een risico-inschatting met behulp van vragen, zoals:

  • Hoe goed zorgen ouder en kind voor het gebit van het kind?
  • Hoe is het met de mondhygiëne van het kind?
  • Breken er tanden of kiezen door?
  • Is het kind aan het wisselen?
  • Heeft het kind (beginnende) gaatjes in het gebit?

 

Op basis van deze risico-inschatting bepaalt de tandarts het behandeltraject. In sommige gevallen zal de tandarts de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven, maar dat is doorgaans niet nodig. De invulling en de uitvoering van de preventiemethode verschillen daarom per kind.

Behandelmethode

Gewoon Gaaf coacht u en uw kind om een gezonde mond te behalen en te behouden. Tijdens het behandeltraject laten we ouder en kind zien hoe belangrijk dagelijkse mondverzorging is door bij elke controle tandplak zichtbaar te maken met een vloeistof. Uw kind mag aan de tandarts laten zien hoe hij/zij de tandplak wegpoetst en u toont hoe u het gebit napoetst. Vervolgens laat de tandarts zien waar de tandenborstel niet goed bij komt en hoe u lastige plekken beter kunt bereiken. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind ook professioneel gereinigd.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de Gewoon Gaaf-methode leidt tot ca. 70% minder gaatjes bij kinderen.

Op het ontstaan van gaatjes heeft u zelf invloed, daarom is preventie essentieel. Door kinderen op vroege leeftijd het juiste gedrag aan te leren hebben ze daar een leven lang plezier van. We adviseren dan ook om uw kind al mee te nemen naar de tandarts zodra het eerste tandje doorkomt en direct te beginnen met tandenpoetsen. Samen met de tandarts houdt u het gebit van uw kind gaaf.

Basisadvies van de tandarts

  • 0 - 1 jaar: poets vanaf het doorbreken van het eerste tandje een keer per dag met fluoridepeutertandpasta
  • 2 - 4 jaar: poets twee keer per dag met fluoridepeutertandpasta
  • 5 jaar en ouder: poets twee keer per dag met fluoridetandpasta voor volwassenen

 

Meer informatie over Gewoon Gaaf

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de Gewoon Gaaf preventiemethode? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 020 398 3131020 398 3131 of bezoek een van onze praktijken bij u in de buurt: