Flossen

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk om uw tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. Hiervoor is de basisregel: poets twee keer per dag twee minuten uw gebit met fluoridehoudende tandpasta. Helaas krijgt u daarmee niet altijd de ruimte tussen de tanden goed schoon. Daarvoor kunt u tandenstokers, ragers of flosdraad gebruiken. Vraag uw tandarts of mondhygiënist welk middel u voor uw situatie best kunt gebruiken.

Wat is tandplak?

Tandplak is het plakkerige laagje op en tussen uw tanden en kiezen. Het heeft bijna dezelfde kleur als uw eigen tanden en is daardoor lastig te herkennen. Tandplak is een mengsel van speeksel, voedingsresten en bacteriën. Wanneer u twee keer per dag uw tanden poetst is het gemakkelijk weg te poetsen. Als u niet regelmatig uw tanden poetst, ontstaan er gaatjes, tandvleesontstekingen en tandsteen.

Flossen tegen tandplak

Voor het reinigen tussen de tanden kunt u gebruikmaken van flosdraad, tandenstokers en ragers:

  • Flosdraad: voor smallere ruimtes tussen tanden en kiezen
  • Tandenstokers: voor grotere tussenruimtes tussen tanden en kiezen
  • Ragers: voor ruimtes die te groot zijn voor tandenstokers en tussen de slotjesbeugel

 

Veelgestelde vragen over flossen

We krijgen vaak vragen over hoe u uw tanden nou goed kunt flossen. Op deze vragen geven we u graag antwoord.

Welk flosdraad moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten en diktes flosdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u het beste advies geven over welk flosdraad u in uw situatie het beste kunt gebruiken.

Doet flossen pijn?

Wanneer u elke dag flost, doet flossen geen pijn. Flossen kan gevoelig zijn als uw tandvlees ontstoken is. Meestal bloedt het dan ook. Als u vaker flost, stopt het bloeden en uiteindelijk ook de tandvleesontsteking. Wanneer het bloeden erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandarts of mondhygiënist.

Hoe moet ik flossen?

  • Houd het flosdraad aan beide kanten goed vast met een afstand van 3 cm tussen beide handen. Glipt het draad uit uw handen? Draai het dan om de vingers, zodat u meer grip heeft.
  • Beweeg het draad heen en weer tussen uw tanden en kiezen door.
  • Wanneer u de volgende tussenruimte wilt schoonmaken, maak dan eerst de zijkanten van de tanden of kiezen schoon door het draad om de tand te buigen en een zijkanten schoon te schrapen.

 

Wat is een brugnaald of superfloss?

Een brug of een vaste beugel is een belemmering voor normaal flosdraad. Om toch de ruimtes tussen uw tanden en kiezen schoon te maken, biedt een brugnaald of een superfloss de oplossing.

Brugnaald

Brugnaalden zijn plastic naalden met een groot oog om een flosdraad doorheen te halen. Vervolgens kunt u gemakkelijk de naald tussen de tanden door drukken en kunt u gemakkelijk onder de brug of beugel uw tanden reinigen.

Superfloss

Superfloss is een stuk flossdraad met een verdikking in het midden en een verhard beginstuk. Zo kunt u gemakkelijk onder een brug of beugel uw tanden reinigen. Het verdikte middenstuk absorbeert meer tandplak.

Let op: wanneer u flosdraad, stokers of ragers verkeerd gebruikt, kan dat zorgen voor schade aan de tanden en het tandvlees. Neem dus altijd contact op met uw tandarts of mondhygiënist als u pijn heeft of niet precies weet welke optie het beste bij u past.

Wanneer moeten kinderen beginnen met flossen?

Als kinderen hun eerste volwassen tanden krijgen, ontstaat er een gemengd tandenstelsel. Hierdoor is het gebit gevoeliger voor tandbederf. Op dat moment kunt u het beste beginnen met het flossen van het gebit van uw kind en uw kind zelf aanleren te flossen. De meeste kinderen kunnen vanaf hun achtste levensjaar zelf flossen.

Advies van uw tandarts

Het is verstandig om een afspraak te maken met de tandarts of mondhygiënist wanneer u veel pijn heeft tijdens het poetsen en flossen of om advies te krijgen over de beste mondhygiëne. De specialisten van Tandartsen Praktijk Amsterdam kijken dan naar uw algehele mondgezondheid en geven u persoonlijk advies. Bent u al patiënt bij ons? Maak dan online een afspraak.

Afspraak maken Inschrijven