Een wortelkanaalbehandeling: wat is het?

26 Januari, 2016 10:15

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en meerdere wortels. De kroon is het gedeelte dat je ziet, de wortels zitten verstopt aan de binnenkant. In elke wortel loopt een kanaal: het wortelkanaal. In dit wortelkanaal zitten bloedvaatjes en levend zenuwweefsel, genaamd pulpa.
Wanneer dit weefsel ontstoken raakt, kan uw tandarts u helpen met een wortelkanaalbehandeling. In deze blog leggen we u uit waarom een wortelkanaalbehandeling soms nodig is en wat er gebeurt tijdens zo’n behandeling.

Hoe raakt zenuwweefsel ontstoken?

Er zijn verschillende manieren waarop het zenuwweefsel ontstoken kan raken. De meest voorkomende manier is het binnendringen van bacteriën in een wortelkanaal. Dit gebeurt door cariës (‘gaatjes’ in de volksmond) of door een lekkende vulling. Het is ook mogelijk om een ontsteking op te lopen door een harde klap op de kaak, bijvoorbeeld door een val. Wanneer er niets aan een dergelijke ontsteking wordt gedaan, kan deze zich uitbreiden naar het kaakbot. Dit is een erg onwenselijke en pijnlijke situatie; het is daarom belangrijk dat er vroegtijdig wordt ingegrepen.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Omdat ontstoken tandweefsel niet meer kan genezen, moet dit worden verwijderd door de tandarts. Wanneer er ook nog een gedeelte gezond weefsel in de kies zit, wordt u plaatselijk verdoofd. Vaak worden er ook röntgenfoto’s gemaakt, zodat de tandarts precies weet hoe diep de wortelkanalen zijn en hier zijn materialen op aan kan passen. Allereerst wordt de kies opengemaakt, waarna het ontstoken weefsel verwijderd kan worden. Vervolgens worden de kanalen gereinigd met speciale, kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Als dit is gebeurd, worden de kanalen gevuld met staafjes die ervoor zorgen dat bacteriën geen toegang meer hebben tot het kanaal. Tot slot wordt de kies of tand gevuld en plaatst de tandarts eventueel een kroon.

Doet het pijn?

Wanneer u een plaatselijke verdoving krijgt, heeft u haast geen pijn. Soms kan een extra verdoving wenselijk zijn. Wel is het mogelijk dat u gedurende twee of drie dagen last heeft van napijn. Met enkele pijnstillers, zoals paracetemol of ibuprofen, is deze pijn te onderdrukken. Mocht u hierna nog steeds last houden, neem dan even contact op met uw tandarts. Tandartsen Praktijk Amsterdam heeft ruime openingstijden om u zo goed mogelijk te woord te kunnen staan: tussen 7.30 en 20.00 staan we voor u klaar.

Indien u nog vragen heeft, dan zijn deze vanzelfsprekend altijd welkom. U kunt uw vraag stellen.

Het laten verwijderen van een verstandskies De voordelen van ruime openingstijden