Vullingen plaatsen

Om tand- of kiespijn door gaatjes (cariës) te genezen plaatst Tandartsen Praktijk Amsterdam vullingen. We herstellen de functie van het gebit door tanden en kiezen volledig te restaureren met composiet vullingen.

Heeft u klachten aan uw gebit en denkt u aan een gaatje? Maak dan een afspraak bij een van onze praktijken bij u in de buurt en laat uw gebit onderzoeken door een van onze tandartsen.

Afspraak maken Inschrijven

Symptomen van een gaatje

Gebruik onderstaande symptomen om te ontdekken of u wellicht een gaatje heeft:

  • Tand- of kiespijn bij eten en drinken
  • Kaakpijn, soms met uitstraling
  • Slechte adem of een vieze smaak
  • Donkere verkleuringen in het gebit

 

Herkent u een van bovenstaande symptomen of twijfelt u of u een gaatje of andere gebitsproblemen heeft? Neem dan contact op voor een consult.

Gaatjes gaan niet altijd gepaard met klachten, daarom adviseren we om elk half jaar een controlebezoek aan de tandarts en mondhygiënist te brengen. Tijdens de controle onderzoeken we uw gebit, waarbij we periodiek ook röntgenfoto’s maken. Door deze foto’s zijn we beter in staat om een diagnose te stellen, zoals om gaatjes tussen tanden en kiezen of onder een vulling te ontdekken.

Een vulling plaatsen

Als we vastgesteld hebben dat u een gaatje heeft dat gevuld moet worden, gaan we als volgt te werk:

  • Het aangetaste deel van de tand of kies wordt verwijderd.
  • De tand of kies wordt geïsoleerd en drooggelegd.
  • Het composiet wordt aangebracht en uitgehard met een lamp.
  • Het vulmateriaal wordt gepolijst voor optimaal herstel van de kauwfunctie.

 

Uiteraard kan de behandeling pijnvrij verlopen wanneer u kiest voor een verdoving.

Hoe voorkom ik gaatjes?

Goede mondhygiëne is essentieel om gaatjes en andere klachten aan het gebit te voorkomen. Poets daarom minimaal twee keer per dag met fluoridetandpasta en gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Tandplak moet weggepoetst worden om gaatjes te voorkomen.

Kosten en vergoeding

De kosten van vullingen worden voor mensen tot 18 jaar vanuit de basisverzekering vergoed. Bent u ouder dan 18 jaar, dan moet u een aanvullende tandartsverzekering hebben om aanspraak te maken op een vergoeding.

Over het algemeen worden de kosten van de behandeling tot een bepaald percentage of bedrag vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw persoonlijk polisvoorwaarden, raadpleeg daarom altijd uw zorgverzekeraar voorafgaand aan de behandeling. Bekijk onderstaande pagina’s voor meer informatie:

 

Vulling vervangen

Amalgaan vullingen bevatten kwik, dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom werken we alleen nog met composiet vullingen. Het vervangen van amalgaan voor composiet is daarom een raadzaam alternatief. Een vulling vervangen doen we ook wanneer:

  • Een stukje van uw vulling afgebroken is;
  • Onderzoek uitwijst dat er een gaatje onder de vulling zit;
  • Vullingen verkleuren of doorschemeren;
  • De tandarts constateert dat de vulling aan vervanging toe is.
Afspraak maken Inschrijven

Veelgestelde vragen over vullingen

Gaatjes vullen is een behandeling die we veel uitvoeren. Er bestaan ook veel vragen over, waarvan we er een aantal hieronder hebben beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op of stel uw vragen persoonlijk aan uw behandelaar.

Wat is cariës?

Cariës is tandbederf wat ontstaat door bacteriën die in het gebit achterblijven uit suikers en zuren uit eten en drinken. De bacteriën worden tandplak, wat tanden en kiezen aantast en waardoor gaatjes ontstaan.

Hoe ontstaat een gaatje?

Door regelmatig tanden te poetsen en uw gebit te reinigen met hulpmiddelen verwijdert u tandplak. Bij onvoldoende reiniging blijft tandplak achter wat zich naar verloop van tijd uithardt tot tandsteen. Dit is niet meer weg te poetsen en zal met een professionele gebitsreiniging door de mondhygiënist verwijderd moeten worden. Gaatjes worden dus veroorzaakt door:

  • Het nuttigen van suikerrijk eten en drinken: suikers en zuren uit voedsel bevorderen de vorming van bacteriën en tasten het tandglazuur aan.
  • Slechte mondhygiëne: bacteriën die in het gebit achterblijven door onvoldoende poetsen en reiniging.
  • Tandplak: het gele laagje op tanden en kiezen.

 

Hoe lang gaan vullingen mee?

De vullingen die wij plaatsen gaan circa 10 jaar mee. Goede mondhygiëne heeft veel invloed op de levensduur, dus we raden het aan om regelmatig te poetsen en periodiek de mondhygiënist te bezoeken.

Kunnen vullingen altijd worden gebruikt?

Als tanden of kiezen te ernstig beschadigd zijn door cariës of tanderosie, dan is het mogelijk dat de tand of kies onvoldoende houvast biedt voor een vulling. In dat geval kan een kroon of een brug een alternatief zijn. De tandarts adviseert u over de beste oplossing in uw situatie.

Consult aanvragen

Heeft u last van tand- of kiespijn en wilt u een consult inplannen? Neem dan contact op met een praktijk bij u in de buurt. We hebben geen wachttijden en direct ruimte voor nieuwe patiënten.

Afspraak maken Inschrijven