Beugel van Tandartsen Praktijk Amsterdam

Rechte tanden zijn niet alleen mooi, maar ook gezond en functioneel. Eten, praten en natuurlijk lachen gaat beter met een gezond en recht gebit. Kijk op de pagina van de Invisalign® beugel als u meer wilt weten over de mogelijkheden voor een onzichtbare beugel.

Helaas  kunnen we vanaf 23 december 2022 geen nieuwe patiënten meer aannemen voor de orthodontische behandeling met slotjesbeugels door onderbezetting. We doen alleen nog intakes en behandelingen voor volwassenen voor Invisalign behandelingen. Wij verwijzen u naar collega orthodontiepraktijken voor jeugd orthodontiebehandeling met slotjes of blokbeugels. Invisalign kunnen we wel aanbieden.

Bent u benieuwd wat een beugel voor uw mondgezondheid kan betekenen? Maak dan online een afspraak met onze tandarts voor orthodontie.

Afspraak maken Inschrijven

Snel naar

Waarom een beugel

  • Stralende lach
  • Hygienisch
  • Slijtage aan tanden
  • Beschadiging van tandvlees
  • Klachten aan het kaakgewicht
  • Problemen met spraak

Stralende lach

Een aantrekkelijke glimlach met mooie tanden kan een positief effect hebben op de zelfverzekerdheid van mensen. Tegenwoordig gaan tanden een leven lang mee. Mooi meegenomen als ze dan er ook nog goed uit blijven zien, toch?

Hygienisch

Het is moeilijker de tanden schoon te houden als ze scheef en over elkaar heen staan. Onvoldoende schoon houden is de belangsrijkste oorzaak in caries, tandvleesziekte en verlies van tanden. Het is mogelijk de meest scheve tanden goed schoon te houden, maar als tanden recht naast elkaar staan is het gemakkelijker ze zelf goed te verzorgen. Tijdens en na de beugelbehandeling kan het handig zijn regelmatig bij een mondhygienist afspraken te maken.

Slijtage aan tanden

Er wordt gezegd dat sommige scheve beten kunnen leiden tot knarsen en klemmen, en dat er dan overmatige en ongelijkmatige slijtage kan optreden. Met een beugel worden de tanden recht gezet, daarna kan een esthetisch tandarts de slijtageplekken onzichtbaar herstellen.

Beschadiging van tandvlees

In ernstig verkeerde beten kunnen tanden het tandvlees beschadigen. Bijvoorbeeld, bij een diepe beet bijten de ondertanden in het tandvlees aan de achterkant van de boventanden. Met een beugelbehandeling passen we dan de beet aan. Soms is het daarna aan te raden met een parodontoloog te bekijken of het tandvlees hersteld.

Klachten aan het kaakgewicht

Er wordt gezegd dat sommige vormen van mal-occlusie verkeerde belastingen in het kaakgewricht en/of de kaaksprieren kunnen veroorzaken. Met een beugel kan de beet goed in elkaar gezet worden. Tegelijkertijd kan een fysiotherapeut de spieren tot rust brengen.

Problemen met spraak

Sommige mensen hebben last van spraakproblemen door de verkeerde stand van de tanden en de kaken. Met een beugel kunnen dan de tanden in een goede positie gezet worden. Tegelijkertijd kan de logopedist de spieren aan die nieuwe stand laten wennen.

De voordelen van een orthodontische behandeling bij Tandartsen Praktijk Amsterdam

  • Tandarts-Implantoloog Juriaan den Drijver

    Tandarts-Implantoloog/ Tandarts voor Orthodontie
    Juriaan den Drijver, chef de clinique

  • Tandarts Ronald Bijl

    Tandarts
    Ronald Bijl

Afspraak maken Inschrijven

Behandelplan

Na het eerste consult zal er een aanvullend onderzoek worden gedaan. Dit onderzoek omvat:

  • het vastleggen van de situatie met digitale foto's
  • röntgenfoto's vanuit verschillende hoeken
  • tandafdrukken voor gebitsmodellen

Daarnaast legt de tandarts jouw wensen vast. De tandarts zal op basis van deze gegevens een definitief behandelingsplan opstellen. De belangrijkste stappen en overwegingen komen hierin terug.

Soorten beugels

Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende soorten beugels:

Kosten van een beugel

Op basis van het behandelplan kunnen de kosten worden vastgesteld. De kosten hangen af van de keuze van de apparatuur en de tijdsduur van de behandeling. Het vormt een onmisbare basis voor een goede behandeling. In het beugelplan worden jouw individuele wensen en mogelijkheden duidelijk gemaakt. De kennismaking, het onderzoek en het beugelplanning kosten in totaal ongeveer 230 euro. Het vormt een onmisbare basis voor een goede behandeling. In het beugelplan worden jouw individuele wensen en mogelijkheden duidelijk gemaakt.

Onzichtbare beugels van Invisalign

Een veel gekozen beugel is de onzichtbare beugel van Invisalign. Volgens Align Technology Inc. zijn er inmiddels zelfs al 5 miljoen patiënten die gebruik maken van de Invisalign beugels. Met deze beugel behaalt u snel en efficiënt een blijvend recht gebit. Lees meer over onzichtbare beugels.

Slotjesbeugel

De vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, bestaat uit twee onderdelen. Op de tanden en kiezen worden brackets (‘slotjes’) geplakt. De brackets zijn het handvat waarmee de tand of kies ‘vastgepakt’ kan worden. Door de brackets loopt een metalen draad waarmee de tanden en kiezen bewogen kunnen worden. De brackets die gebruikt worden zijn de meest moderne die momenteel beschikbaar zijn. De metalen draden worden bij deze brackets niet meer vastgehouden door elastiekjes, maar met een metalen klepje (“self-ligating”).

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Witte slotjes

Brackets zijn meestal van metaal gemaakt. Het is ook mogelijk om op de tanden witte brackets (van keramiek) te plaatsen. Hiervoor geldt een toeslag. De receptioniste kan hierover verdere informatie geven.

Hoe worden de brackets geplaatst?

Eerst worden de tanden en kiezen goed schoongemaakt met een soort elektrische tandenborstel. Om de wangen en lippen van de tanden en kiezen weg te houden wordt een plastic apparaatje in de mond geplaatst. Met een klein watje wordt er een schoonmaakvloeistof op de tanden en kiezen gedaan. Deze vloeistof wordt met water weer van de tanden en kiezen gespoeld. Daarna worden de tanden en kiezen droog geblazen. Nu worden de brackets één voor één met speciale lijm op de tanden en kiezen geplaatst. Na het plaatsen van de brackets wordt de lijm met een speciale lamp uitgehard. Daarna wordt het plastic apparaatje, dat de wang weg hield, uit de mond gehaald en wordt de mond met water goed schoongespoeld. Aansluitend wordt een metalen draad in de slotjes geplaatst.

Is de vaste beugel pijnlijk?

Het plaatsen van de vaste beugel is zeker niet pijnlijk! Wel is het zo dat de tanden en kiezen de eerste paar dagen na het plaatsen of nadat de beugel is bijgesteld een beetje pijnlijk kunnen zijn. Het kauwen van hard eten kan dan vervelend zijn. Meestal blijft dit een paar dagen. Tegen de pijn is een paracetamol voldoende. Soms kan na een tijdje de draad achter in de mond een beetje uitsteken. Dit komt door het bewegen van de tanden en kiezen. Kom dan gerust even langs, dan maken we de draad even wat korter.

Hoe poetst u de tanden?

Met een vaste beugel gaat het poetsen natuurlijk wat moeilijker. Na het plaatsen van de beugel krijgt u daarover uitleg. Denk vooral aan de randjes langs het tandvlees (de ruimte tussen de bracket en het tandvlees) en de hoekjes tussen de tanden. Neem wat meer tijd voor het tandenpoetsen! De randjes langs het tandvlees horen roze te zijn, rode randjes duiden op ontstoken tandvlees. Goed poetsen is dan het enige wat helpt, ook al doet het wat pijn of bloedt het tandvlees.

Wat mag u niet eten?

De brackets zitten natuurlijk niet muurvast op de tanden en kiezen. Eet daarom geen hard of taai voedsel en snoep. Dus geen nootjes, lollies, dropjes e.d. Drink zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken als Cola en energydrink. Deze zijn zuur en tasten je gebit aan.

En verder...

Als er iets stuk gaat neem dan altijd eerst even telefonisch contact met ons op. We weten dan wat er stuk is en kunnen dan een afspraak maken om de beugel te repareren. Dus ook bellen als het eigenlijk de dag van de controle is, we hebben voor een reparatie namelijk meer tijd nodig! Het is normaal dat tanden en kiezen na het aanbrengen van de vaste beugel, of wanneer de beugel is bijgesteld, een beetje losser gaan staan. Dit heeft te maken met de verschuiving van de tand door het bot. Na een paar dagen wordt dit weer minder.

Blokbeugel

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Wat is een blokbeugel?

De blokbeugel, of 'aktivator’ is een beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in dicht kunnen bijten. Het is een losse beugel die gemakkelijk in en uit kan worden gedaan. De beugel is zo gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. Omdat de onderkaak, met de beugel, daarna weer naar achteren wil ‘trekt’ de beugel wat aan de bovenkaak. Zodoende wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en de groei van de onderkaak versterkt.

Vooraanzicht blokbeugelZijaanzicht aktivator beugel

Hoe wordt de blokbeugel gemaakt?

Voor de blokbeugel worden twee afspraken gemaakt. Bij de eerste afspraak worden er afdrukken genomen waarmee gipsmodellen worden gemaakt. Daarna moet de stand van de onderkaak worden bepaald, zoals die wordt gebruikt voor de beugel. Dat wordt gedaan met een wasblok waarin moet worden dichtgebeten. Het is de bedoeling dat er zo in het wasblok wordt gebeten dat de onder- en boven voortanden recht boven elkaar staan. Vervolgens mag u een leuke kleur uitkiezen waarin de beugel wordt gemaakt. Bij de tweede afspraak, meestal een week later, wordt de beugel geplaatst.

Hoe doet u de blokbeugel in?

Het beste is het om de beugel met duim en wijsvinger beet te pakken en in de mond tegen de boventanden- en kiezen te zetten. Daarna moeten de ondertanden in de beugel worden gezet. U doet dit het beste door ondertussen de onderkaak iets naar voren te houden. (Als je dat niet doet is het soms pijnlijk aan de tongkant van de onderkaak). Het uitdoen van de beugel gaat precies andersom: eerst de onderkaak (iets naar voren duwen) uit de beugel en dan met duim en wijsvinger de beugel van de boventanden- en kiezen wegtrekken.

Hoeveel uur moet de blokbeugel worden gedragen?

De beugel moet ongeveer 16 uur per dag gedragen worden. Dat betekent dat het meestal voldoende is om de beugel thuis te dragen: ’s middags, ’s avonds en ’s nachts.

Pijn?

De onderkaak wordt door de beugel naar voren geduwd. Daardoor worden de kaakspieren wat uitgerekt. Deze spieren zijn dat niet gewend, waardoor u wat spierpijn kan krijgen. Dat is een normale reactie die na een paar dagen vanzelf weggaat. Soms krijgt u in het begin aan de binnenkant van de onderkaak wat pijnlijke drukplekjes. In dat geval moet u een afspraak maken om de beugel iets te laten inslijpen. 
Omdat alle tanden en kiezen ook een beetje gaan verschuiven kunnen die de eerste dagen wat gevoelig zijn, vooral te merken bij het kauwen. Wat u bij het dichtbijten soms ook merkt is dat de voortanden wel op elkaar komen, maar de kiezen niet. Dat is wat vervelend, maar het betekent dat de beugel werkt en de onderkaak naar voren komt!

Zijn er dingen die je niet mag eten?

Eigenlijk niet. Omdat tijdens het eten de beugel uit moet is het verstandig het aantal ‘tussendoortjes’ te beperken.

Het schoonhouden van de beugel

Het beste is het om na het tandenpoetsen de blokbeugel ook met tandenborstel en tandpasta schoon te poetsen.

Controles

Meestal wordt de beugel eens in de 6 tot 8 weken gecontroleerd. Tijdens deze controles wordt de kaakstand gecontroleerd en wordt de beugel gesteld. Regelmatig zal iets van de beugel worden weggeslepen om de (uit)groei van de tanden en kiezen te begeleiden.

Correctieveren

Wat zijn correctieveren?

Correctieveren zijn veren die gebruikt kunnen worden om de stand van de tandboog in de onderkaak en bovenkaak op elkaar aan te passen. Ze worden gebruikt samen met de vaste beugel.

De correctieveren bestaan uit twee delen. De veer zelf, die aan de bovenkant van de vaste beugel vast zit en het duwstaafje dat in de veer schuift en aan de onderkant van de vaste beugel vast zit. Het effect van de correctieveren is te vergelijken met het 24 uur per dag dragen van elastiekjes of een blokbeugel: de tandboog in de bovenkaak wordt naar achteren geduwd en de tandboog in de onderkaak wordt naar voren geduwd.

Hoe worden de correctieveren geplaatst?

Eerst wordt opgemeten wat de maat moet zijn van de duwstaafjes. Dan worden de veren vastgemaakt aan de ringetjes om de grote kiezen in de bovenkaak. De duwstaafjes worden nu in de veren geplaatst en vastgezet de draad van de vaste beugel in de onderkaak.

Heeft u last van de correctieveren?

Om eerlijk te zijn: ja. Maar dramatisch is het nu ook weer niet. De eerste paar dagen kan het vervelend zijn, vergelijkbaar met het wennen toen de vaste beugel werd geplaatst. U kunt aan de bovenkant last hebben dat de veer in de wang drukt. U zult na een week merken dat het best wel gaat!

Kan je met de correctieveren de mond nog wel open doen?

Ja hoor, daar hoeft u niet bang voor te zijn. Het systeem is er juist voor bedoeld dat de bewegingsvrijheid van de mond zo goed mogelijk blijft.

Hoe lang moet ik de correctieveren dragen?

Dat hangt er natuurlijk van af wat er moet worden gedaan. Bij de een is meer verschuiving nodig dan bij de ander. Ga uit van ongeveer een half jaar.

Nog enkele tips

Het poetsen vraagt wat meer aandacht. Zeker bij de bevestiging van de veer aan de bovenkant. Druk daar de kop van de tandenborstel stevig op en maak heel kleine draaibewegingen. De haren van de tandenborstel wringen zich dan overal tussen en zorgen dat de plak loskomt. Daarna natuurlijk goed spoelen! Bij last van een drukplek aan de binnenkant van de wang moet u goed spoelen met een spoelmiddel met chloorhexidine. Dat is bij de drogist of apotheek te koop. Vaak gaat het dan snel weer over. Als het na een week niet is hersteld of niet duidelijk beter wordt, moet u terugkomen voor een controle.

Wat te doen als de veer en de duwstaaf uit elkaar zijn geschoven door bijvoorbeeld wijd gapen? Doe de mond wijd open. Dan de veer (het bovendeel) met de ene hand induwen en met de andere hand de duwstaaf er weer in zetten. Zeker niet op de veer bijten, want dan is hij direct kapot!

Herbstbeugel

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Wat is een herbstbeugel?

Een herbstbeugel is een beugel die gebruikt wordt om een overbeet te behandelen. Dat is als de boventanden te veel naar voren staan, of de ondertanden te veel naar achteren. De werking is vergelijkbaar met een blokbeugel, maar de blokbeugel is een losse beugel en de herbstbeugel is een vaste beugel. Door de beugel gaat de onderkaak wat meer naar voren groeien en worden de boventanden iets naar achteren geduwd.

De herbstbeugel bestaat uit hulsjes die om de kiezen worden gelijmd. Door een systeem van staafjes en buisjes die aan de hulsjes vast zitten en kunnen schuiven duwt de beugel de tanden in de goede richting. De beugel zit vast en wordt 24 uur per dag in de mond gedragen. Daarom werkt hij vaak ook erg goed. Prettig is ook dat de beugel bijna niet zichtbaar is omdat de hulsjes en staafjes alleen bij de kiezen zitten.

Hoe wordt de herbstbeugel gemaakt?

De herbstbeugel die wij gebruiken wordt op een heel moderne en precieze manier gemaakt. Hiervoor maken we eerst een afdruk van uw tanden en kiezen. De afdrukken worden digitaal gescand en daarna wordt in het laboratorium de beugel in de computer ontworpen en met een speciale 3D printer geprint. Het voordeel van deze methode is dat de beugel precies op maat van de kiezen wordt gemaakt en het pijnloos is om hem te plaatsen.

Heb ik last van de herbstbeugel?

Net als bij iedere beugel moet u ook bij de herbstbeugel wennen. Het duurt meestal twee weken voordat u er helemaal aan bent gewend.

Hoe lang moet de herbstbeugel blijven zitten?

De herbstbeugel moet tussen de 9 en 12 maanden blijven zitten. Dat is een afhankelijk van de stand van de tanden bij het begin van de behandeling. Na de herbstbeugel wordt een vaste (slotjes)beugel geplaatst om de tanden netjes recht te zetten.

Waar moet je op letten?

Als u de mond heel ver open doet, bijvoorbeeld met lachen of gapen, kan het gebeuren dat de staafjes uit de buisjes losraken. U kunt de staafjes dan weer in elkaar schuiven door opnieuw ver open te doen en ze met de vingers weer voorzichtig in elkaar te schuiven.

Hyrax beugels

Wat is een Hyrax?

Een hyrax wordt ook wel een spinbeugel genoemd. Het is een beugel om de bovenkaak breder te maken. Dat kan omdat midden in de bovenkaak een groeinaad zit (net als in de schedel). Daardoor kan in korte tijd – meestal 2 weken – de kaak voldoende worden verbreed. De beugel zit met hulsjes over de kiezen met ertussen een schroefapparaatje.

Hoe werkt de Hyrax?

Door twee keer per dag aan de schroef te draaien wordt de beugel groter en worden de kaakhelften uit elkaar geduwd. In de groeinaad gaat de kaak dan extra bot aanmaken.

Hoe wordt de Hyrax gemaakt?

De hyrax die wij gebruiken wordt op een heel moderne en precieze manier gemaakt. Hiervoor maken we eerst een afdruk van de tanden en kiezen. De afdrukken worden digitaal gescand en daarna wordt in het laboratorium de beugel in de computer ontworpen en met een speciale 3D printer geprint. Het voordeel van deze methode is dat de beugel precies op maat van de kiezen wordt gemaakt en het pijnloos is om hem te plaatsen.

Heb je last van de Hyrax?

Net zoals met andere beugels moet u bij de Hyrax ook wennen. Praten, eten en schoonhouden gaat net even anders. De schroef zit namelijk tussen de bovenkiezen in en de tong moet een ‘nieuw’ plekje vinden. Meestal ben je na een week gewend aan de beugel.

Hoe lang moet de Hyrax blijven zitten?

Meestal is na twee weken draaien het gewenste resultaat bereikt. Daarna hoeft er niet meer aan de schroef gedraaid te zitten. Om het resultaat goed vast te houden moet de beugel dan nog 3 maanden blijven zitten

Waar moet je op letten?

Bijna altijd ontstaat een spleetje tussen de voortanden. Dit komt omdat de linker- en rechterhelft van de kaken snel uit elkaar worden geduwd. Als je klaar bent met schroeven zal het spleetje tussen de voortanden vanzelf weer dicht gaan. Dat komt omdat het tandvlees de tanden weer naar elkaar toe trekt.

Botankers

Waarom een botanker?

Verplaatsen van een groep tanden of kiezen

Een reden voor het plaatsen van botankers is het verplaatsen van (groepen) tanden. Als met een gewone beugel tanden moeten worden verplaatst, komen er op de andere tanden ook kracht te staan. Afhankelijk van de verplaatsing trek- of duwkrachten, ook wel reactiekrachten genoemd. Vaak verplaatsen deze tanden dan ook, terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling was.
Met botankers worden deze ongunstige krachten opvangen en kunnen kiezen of groepen tanden verplaatst worden zonder dat er ongunstige krachten op de andere tanden of kiezen worden uitgeoefend. Deze reden voor het plaatsen van botankers kan op iedere leeftijd worden toegepast. De resultaten zijn zeer goed.

Remmen groei onderkaak

De behandeling is er op jonge leeftijd vaak op gericht om een te grote voorwaartse groei van de onderkaak te remmen. Dit is vaak het geval wanneer de ondertanden voor de boventanden in de mond staan. In deze gevallen worden vaak vier botankers te plaatsen: twee in de bovenkaak zoveel mogelijk achter in de mond en twee in de onderkaak zoveel mogelijk voor in de mond. De resultaten met deze behandelmethode zijn erg goed: het lukt zo vaak om een operatie op latere leeftijd te voorkomen. Wel is het zo dat deze behandeling alleen een goed resultaat heeft wanneer de botankers en de elastieken geplaatst zijn voordat de groeispurt begint.

Botankers

Een botanker is een klein metalen plaatje van ongeveer 2 centimeter lang dat met twee of drie schroeven op de onder- of bovenkaak wordt bevestigd. Aan het einde van het anker zit een klein haakje voor het vastmaken van een orthodontische draad of elastiek Het uiteinde van het botanker steekt uit in de mond. Hierdoor wordt er kracht op uw tanden en kiezen uitgeoefend die bijdraagt aan de orthodontische behandeling. Vaak wordt het botanker aan twee kanten tegelijk geplaatst.

Voorbereiding

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving, dus mag u van tevoren gewoon eten, drinken of tanden poetsen.

De behandeling

Eerst wordt uw mond gespoeld met een desinfecterend spoelmiddel. U krijgt vervolgens plaatselijke verdoving. Ook wordt er antibiotica voorgeschreven waarmee voor de behandeling al mee kan worden gestart. De mond en het werkgebied worden afgedekt met een steriel laken. De tandarts zet een kleine snede in het tandvlees waarna het anker op het kaakbot wordt geplaatst (in de bovenkaak ter hoogte van de eerste grote kies, in de onderkaak ter hoogte van de hoektand). De wond wordt gehecht met (oplosbare) hechtingen. Voor controle wordt na de ingreep vaak een röntgenfoto gemaakt. De hechtingen lossen meestal na een tot twee weken zover op dat ze spontaan verdwijnen. Als het nodig is om meerdere botankers te plaatsen dan kan dit tegelijk.

Pijn en zwelling

De plaatselijke verdoving is na ongeveer twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en instructies mee. Soms wordt ook een antibioticumkuur voorgeschreven om infectie te voorkomen. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen vóórdat de plaatselijke verdoving helemaal is uitgewerkt. Na het plaatsen van de botankers kan uw wang opzwellen. Dit is normaal. Deze zwelling is meestal na twee dagen het grootst, daarna zal uw wang weer gaan slinken. Om zwelling te voorkomen, kunt u de eerste uren na de ingreep uw wang koelen met ijsblokjes of een ‘cold pack’.

Na de behandeling

Natuurlijk moet u de eerste dagen nog wat voorzichtig zijn in de buurt van de wond. Probeert u om niet met uw tong met het botanker te "spelen" omdat dit de genezing negatief kan beïnvloeden.

Mondverzorging

Na de ingreep mag u uw tanden weer poetsen. Ook het deel van het botanker dat in de mond uitsteekt, kunt u heel voorzichtig poetsen. gebruik een zachte (baby)tandenborstel. Gebruik géén elektrische tandenborstel. Om uw tanden en mond extra goed te reinigen, krijgt u een recept mee voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Hiermee spoelt u de eerste tien tot veertien dagen twee- tot driemaal per dag.

Roken en alcohol

Houd er rekening mee dat alcohol en roken beide slecht zijn voor de wondgenezing. Wij raden u aan om de eerste dagen na de ingreep geen alcohol te drinken en/of te roken.

Voeding

De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft geen maaltijden over te slaan en u kunt normale etenstijden en normale hoeveelheden aanhouden. Misschien kunt u de eerste dag(en) na de behandeling moeilijker eten. In dat geval kunt u vloeibaar eten gebruiken tot de verdoving is uitgewerkt. Het is beter om de eerste dagen geen warme dranken te gebruiken, omdat de wond hierdoor weer wat kan gaan bloeden. Ook het eten van sterk gekruide gerechten raden wij af, evenals het eten van harde producten zoals stokbrood, chips en appels.

Sporten

Wij adviseren u om de eerste tien dagen na de het plaatsen van de botankers niet te sporten.

Controleafspraak

Twee weken na de ingreep komt u terug voor controle en kan het botanker met een veertje of elastiekje aan de beugel worden bevestigd.

Complicaties

De kans op complicaties is klein.
Mogelijke complicaties bij deze ingreep zijn:

Nabloeding

Om de kans op een nabloeding te verkleinen is de wond in uw mond gehecht. Het speeksel kan na de ingreep nog wel een beetje rood zijn, dit is normaal. Na de behandeling kan een nabloeding optreden. Als dit gebeurt, vouw dan een verbandgaas dubbel en leg deze op de operatiewond. Druk gedurende dertig minuten stevig aan. Als dit niet helpt, vragen wij u contact op te nemen met de praktijk. Als de wond toch weer gaat bloeden of als u erg veel bloed in uw speeksel heeft neem dan contact met ons op.

Infectie

Als de zwelling of de pijn na vier à vijf dagen niet verminderd of toeneemt of als u koorts krijgt dan kan dit op een ontsteking wijzen. Neem dan contact met ons op.

Losraken

Hoewel het zelden gebeurt, kan een botanker losraken. Het anker moet dan - afhankelijk van het stadium waarin de behandeling zich bevindt - opnieuw worden vastgezet of worden verwijderd.

Wanneer moet u contact opnemen met de tandartspraktijk

U kunt contact opnemen met de tandartspraktijk als:
• de pijn, zwelling en slikklachten na twee dagen niet verminderen;
• of als er sprake is van koorts (boven de 39° C).

Na de ingreep kunt u meteen naar huis. Het is belangrijk dat het botanker binnen twee tot drie weken wordt verbonden met de beugel. U moet daarvoor zelf een afspraak maken met de praktijk. Vaak kan dit aansluitend op de afspraak voor de wondcontrole. U dient zelf die dubbele afspraak te plannen aan de balie.

Botankers verwijderen

Wanneer het botanker niet meer nodig is voor uw orthodontische behandeling, of wanneer het botanker los gaat zitten, dan verwijdert de tandarts het weer. Deze ingreep lijkt erg op die waarbij het botanker werd geplaatst.

Als u nog verder vragen heeft, schroom niet om contact met ons op te nemen.

Botankers verwijderen stap 1 en 2

Botankers verwijderen stap 3 en 4

Botankers in mond

Retentieapparatuur

Met de vaste beugel, vaak samen met andere beugels of met elastiekjes, zijn de tanden en kiezen zo goed mogelijk op de juiste plaats gezet. De tanden en kiezen zijn alleen nog niet goed vastgegroeid in het bot. Hiervoor is nog een lange tijd nodig. Als het actieve deel van de behandeling, het verschuiven van de tanden en kiezen, klaar is volgt er daarom een retentie periode waarin de tanden en kiezen vastgehouden moeten worden.

Welke soorten retentieapparatuur?

Voor het vasthouden van de voortanden wordt meestal een spalkje gebruikt.
Voor de boventanden gebruiken we meestal ook een spalkje, maar daarnaast ook een losse retentiebeugel. Als de ondertanden heel nauw aansluiten tegen de boventanden, en er dus weinig ruimte is voor een spalkje, wordt alleen de retentiebeugel gebruikt.

Spalkje

Een spalkje is een dun metalen draadje dat aan de tongkant van de voortanden wordt bevestigd. Op iedere tand wordt de draad met een bolletje 'lijm' (het materiaal waar ook witte vullingen mee worden gemaakt) vastgezet. Om zeker te zijn dat het goed vast zit wordt het spalkje geplaatst minimaal enkele weken voordat de vaste beugel eruit gaat. Voor het bevestigen van het spalkje worden de voortanden eerst goed schoongemaakt met een polijstborsteltje (net zoals bij het plaatsen van de vaste beugel). Daarna maken we de tanden met een vloeistof goed schoon en wordt een eerste lijmlaag op de tanden aangebracht. Deze lijmlaag wordt met blauw licht uitgehard. Vervolgens wordt het spalkdraadje op de plaats gebracht en tand voor tand met een bolletje lijm vastgezet en (met blauw licht) uitgehard.

Ondanks dat het spalkje vrij stevig vast zit kan het natuurlijk loskomen. Vermijd daarom het afbijten van echt harde dingen zoals het kapje van een stokbrood of een heel harde appel. Door voorzichtig met een tandenstoker op de bolletjes lijm te duwen kan gecontroleerd worden of het spalkje nog goed vast zit. Bij twijfel is het verstandig een afspraak te maken voor een controle! Als door een loszittend spalkje tanden verschoven zijn kan het veel tijd en werk kosten om dit weer te corrigeren.

Geadviseerd wordt om het spalkje tenminste 10 jaar te laten zitten. In de praktijk blijkt dat men na een maand al geen last meer heeft van het spalkje. Voortijdige verwijdering van het spalkje kan, ook na enkele jaren, verschuiving van de tanden tot gevolg hebben.
Bij een behoorlijke mondhygiëne heeft het spalkje geen nadelige gevolgen voor het tandvlees

Nachtbeugel

De nachtbeugel is een loszittende, dus uitneembare, beugel. Het is als het ware een doorzichtig hoesje dat over de tanden en kiezen schuift. Het heeft daarom bijna geen gehemelte. Nadat de vaste beugel verwijderd is moet de retentiebeugel worden gemaakt. Als ook een spalkje achter de boventanden is geplaatst wordt hiervoor bij de eerste controle, na twee maanden, een afdruk gemaakt. Een week later wordt de retentiebeugel dan geplaatst. Als geen spalkje achter de boventanden is geplaatst kan natuurlijk niet twee maanden worden gewacht en wordt direct een afdruk gemaakt voor de nachtbeugel. Omdat dan het tandvlees eigenlijk nog iets te dik is, wordt de nachtbeugel dan vaak een paar maanden later door een nieuw exemplaar, die dan weer goed aansluit, vervangen.

Afspraak maken

Maak een afspraak met onze tandarts voor orthodontie via onderstaande button. Bent u nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan eerst in.

Afspraak maken Inschrijven